<Grįžti

Keičiasi ilgametė „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos“ konkurso tradicija finaliniame balsavimo etape – šeši nominantai

Antradienio naktį pasibaigus pirmajam „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos“ internetinio balsavimo etapui paaiškėjo, kad vos per plauką nuo galimybės varžytis finaliniame etape liko duetu dalyvaujančios konkurso nominantės. Įvertinus jų indėlį Klaipėdos krašto augimui, nuspręsta, kad šių metų konkurso finale dėl pagrindinio 4000 Eur piniginio prizo varžysis net šeši stipendijos konkurso nominantai – trys jaunieji mokslininkai, aktyvus pedagogas, daugkartinis šuolių su kartimi čempionas ir žirgų terapijos Klaipėdos regione pradininkės.

Įnirtinga konkurso kova lėmė pokyčius

Dvi savaites įnirtingai vykęs 9-ojo „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos“ konkurso internetinis balsavimas spalio 4 d. vidurnaktį buvo sustabdytas. Koja kojon paskutiniosiomis balsavimo dienomis žengę konkurso nominantai lemtingą balsavimo pabaigos akimirką liko nutolę neženkliu balsų skirtumu. Kasmet vykstančio stipendijos konkurso organizatoriai vieningu sprendimu nutarė, kad šiemet finaliniame konkurso balsavime varžysis ne penki, kaip įprasta, o šeši konkurso nominantai.

„Kiekvienais metais paskelbus „Švyturys-Utenos alus“ organizuojamo konkurso nominantus iki pat paskutiniųjų etapo pabaigos akimirkų vyksta įnirtinga kova. Džiugu stebėti taip aktyviai savo talentą ir pasiekimus norinčius išaukštinti jaunuolius, visgi lemtingomis akimirkomis stebint iki tol buvusių lyderių iškritimą – visuomet apmaudu.

Su tokia situacija susidūrėme ir šiais metais, kai dėl paskutiniojo „bilieto“ į finalinį etapą varžėsi du konkurso nominantai, kurių galutinis balsų skaičius skyrėsi visai neženkliai. Abiejų indėlis Klaipėdos krašto augimui – nenuginčijamas, tad šiemet nuspręsta konkurso taisykles pakoreguoti ir finaliniame etape visuomenės balsavimui pristatyti dalyvių šešetuką“, – konkurso eigos pokyčius komentuoja jį organizuojančios bendrovės generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Prasidėjusiame antrame internetinio balsavimo etape visuomenė kviečiama atiduoti savo balsą už šių metų finalinį šešetuką:

Toma Dabulevičienė – Klaipėdos universiteto absolventė, universitete įgijusi daktaro laipsnį. Šiuo metu Toma dirba KU Jūros tyrimų institute ir tyrinėja Baltijos jūrą pasitelkdama naujausius palydovinių tyrimų duomenis. Jaunoji mokslininkė yra laimėjusi Europos kosmoso agentūros finansuojamą projektą „Nuotolinių vandens stebėjimo metodų taikymo įgūdžių gerinimas aukštajame moksle“. Be mokslinės veiklos, Toma prisideda prie įvairių savanorystės iniciatyvų.

Osvaldas Gedrimas – daugkartinis šuolių su kartimi čempionas, įveikęs 5,01 metro aukštį ir pagerinęs Klaipėdos miesto rekordą. Sportininkas priklauso Lietuvos lengvosios atletikos rinktinei ir savo veikla garsina ne tik Klaipėdos, bet ir Lietuvos vardą už jos ribų. Dar viena jaunuolio aistra – parkūras, akrobatika. Jų Osvaldas moko Klaipėdos jaunimą, taip suteikdamas saugias sąlygas norintiems išmokti šio ekstremalaus sporto.

Rita Gikarienė ir Giedrė Radzevičienė – licencijuotos kineziterapeutės, turinčios pažymą, leidžiančią vykdyti žirgų asistuojamos terapijos užsiėmimus. Nuo 2018 m. merginos pirmosios Klaipėdos rajone pradėjo vykdyti žirgų asistuojamos terapijos užsiėmimus vaikams su negalia. 2021 m. įkūrė MB „Holistinis ugdymas“ bei kviečia Klaipėdos krašto gyventojus į pažintį su žirgų asistuojama terapija individualiuose užsiėmimuose bei rengiamose stovyklose.

Vestina Gustienė – Klaipėdos universiteto absolventė, savo veiklomis prisidedanti prie Klaipėdos jūrų pramonės pažangos, žiedinės ekonomikos technologijų vystymo bei energetinių išteklių tausojimo. Vestina kartu su UAB „Glassbel Baltic“ komanda šiuo metu dirba projektuose, garsinančiuose ne tik Klaipėdos, bet ir Lietuvos vardą visame pasaulyje. Savo patirtimi Vestina ne kartą dalinosi su Klaipėdos miesto ir rajono moksleiviais.

Viktor Kulakov – privačios muzikos mokyklos „Alive CC“ Klaipėdoje steigėjas, pedagogas, psichologijos studentas ir aktyvus Klaipėdos krašto kultūrinių veiklų puoselėtojas. Kasdienėje „Alive CC“ mokyklos veikloje organizuojami įvairūs muzikos užsiėmimai, renginiai padeda kurti aktyvią kūrybišką bendruomenę, kurioje kiekvienas jaučiasi priimtas, išgirstas, turi galimybę atskleisti savo giliausius troškimus ir norus.

Paulius Rapalis – Klaipėdos universiteto Jūrų inžinerijos katedros mokslininkas ir dėstytojas, technologijos mokslų daktaras, transporto inžinerijos doktorantų vadovas, Vandens transporto ir oro taršos laboratorijos vedėjas. Savo tyrimais ir inžinerinėmis inovacijomis mokslininkas prisideda prie uostamiesčio aplinkos gerinimo, naujos inžinierių ir mokslininkų kartos rengimo laivybos, uostų bei jūrų energetikos iššūkiams įveikti.

Galutinį žodį konkurse tars komisijos nariai

Kiekvienais metais bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ organizuojamuose konkursuose lemtingą žodį dėl tų metų laureato taria konkurso komisija, atsižvelgusi į visuomenės palaikymą. Tad kasmet komisijai tenka nelengva užduotis – „pasverti“, kurio nominanto veikla turės daugiausiai įtakos šio krašto ateičiai bei gerovei.

Šių metų konkurso komisijos gretose – „Švyturys-Utenos alus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, „Vakarų ekspresas“ direktorius ir redaktorius Gintaras Tomkus, Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas ir praėjusių metų stipendijos konkurso nugalėtoja, jūrinį pasaulį tyrinėjanti mokslininkė dr. Greta Gyraitė.

Pastaroji komisijos narė įžvelgia, kad universalių ir absoliučiai teisingų kriterijų, kuriuos būtų galima pritaikyti skirtingų profesijų ir pašaukimų atstovų bei jų talentų vertinimui – nėra. Dr. Greta Gyraitė įvardija, kad pirmiausia ji kliausis nuojauta siekdama įvertinti, kam iš šių metų finalininkų pripažinimo reikia labiausiai. Šių metų finalistams ji linki paprasčiausiai pasimėgauti žmonių palaikymu.

„Kiekvienam finalistui linkiu atsigręžus į savo nuveiktus darbus bent akimirką pačiam savimi nuoširdžiai pasidžiaugti. Kiekvienas dalyvis, esantis konkurso sąraše, jau yra nusipelnęs „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos“, nes turi savo nišą ir joje yra nepakeičiamas. Kartu sudėjus visų konkurso dalyvių kompetencijas ir pasiekimus – man ramu, nes žinau, kad Klaipėdos krašto ateitis yra veržlių, inovatyvių bei socialiai sąmoningų piliečių rankose“, – mintimis dalijasi komisijos narė.

Tuo metu Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. A. Razbadauskas dalijasi, kad stebėti vyraujantį azartą ankstesnio etapo dalyvių tarpe buvo itin įdomu, o matant kiekvieno dalyvio ar juos palaikančiųjų raginimus atiduoti balsą už vieną ar kitą nominantą – taip pat ir malonu.

„Stebėjau nominantų pozicijų kaitą balsavimo platformoje. Dar įdomiau buvo matyti konkurencijos ženklus socialiniuose tinkluose, kur patys nominuotieji ar jų palaikytojai ragino balsuoti. Tai, kad tavo darbą pastebi, kad nori tave palaikyti ir už tave net agituoja, manau, balsavimo lyderiams turėtų glostyti širdį. Tad finalininkų šešetukui linkiu jau dabar pasidžiaugti visuomenės palaikymu, pripažinimu bei dėmesiu jų darbams. Stipendija nėra tokio dydžio, kad apverstų gyvenimą aukštyn kojomis, veikiau tai – maloni dovana, motyvuojanti toliau eiti pasirinktu keliu, veikti, kurti ir savo darbais turtinti pajūrio kraštą. Tad linkiu kiekvienam būti tais švyturiais, vedančiais kraštą į šviesą“, – komentuoja Klaipėdos universiteto rektorius.

Kviečiama aktyviai balsuoti už finalininkus

Už šių metų šešis finalistus balsuoti galima iki spalio 19 d. 23.59 val. oficialioje stipendijos interneto svetainėje adresu www.svyturiostipendija.lt. Pasibaigus internetinio balsavimo laikui, šeši konkurso finalininkai bus pristatomi konkurso vertinimo komisijai. Atsižvelgdama į visuomenės palaikymą, komisija spręs, kuris jaunasis talentas bus apdovanotas šių metų „Švyturio Klaipėdos ateities stipendija“ spalio 21 d. įvyksiančiame finaliniame konkurso renginyje.

Nuo 2014 m. vykstančiuose stipendijos konkursuose „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos“ laureatų vardą jau pelnė pianistė Adelė Daunoravičiūtė, Klaipėdos muzikinio teatro solistas Steponas Zonys, kino kūrėjas Arūnas Eimulis, menininkė Agnė Kišonaitė, laivų inžinierius Lukas Norkevičius, mokslininkas Žydrūnas Lukošius, elektra varomo katamarano kūrėjas Tomas Vėlius, mokslininkė dr. Greta Gyraitė.

Išsamiau susipažinti su šių metų „Švyturio Klaipėdos ateities stipendijos“ finalininkais ir atiduoti savo balsą galite čia: www.svyturiostipendija.lt.

Daugiau informacijos:

  • Greta Lopetkaitė,
  • „Berta&“ vyresnioji projektų vadovė
  • El. p. greta@berta.lt
  • Tel. +370 6 24 96 951